CV iş deneyimi bölümü CV’nin merkezi konumundadır. En önemli iş bilgileri burada yer almaktadır. Daha önce çalıştığınız her pozisyon iş ilanına uygun deneyimleri ve nitelikleri vurgulamalıdır. İş deneyimi özgeçmişte ters kronolojik sırayla listelenmelidir.
Özgeçmişin yada başvurunun geçerli olması için iş deneyimi bölümünün olması gereklidir. İş deneyimi bölümü; profesyonel deneyimlerinizi, yarı zamanlı işlerinizi, serbest çalışmalarınızı ve stajlarınızı içerebilir. CV örneğinde mesleki deneyim en başta yer alır eğer çok fazla deneyiminiz yoksa eğitim bilgilerinden sonra da belirtebilirsiniz.
İş deneyimlerinizi yazarken öncelikle başvuracağınız pozisyonla alakalı deneyimleri eklemelisiniz. İşe alım uzmanları genelde son 2-3 iş deneyimini dikkate alacağı için bunlarda iş ilanına uygun deneyimlerinizi belirtmiş olduğunuza emin olun sonrakiler için temel bilgiler vermeniz yeterlidir.
Eğer önceki iş deneyimleriniz bavuracağınız iş ile alakalı değilse detaylandırırken yine işe uygun olanları listelemeniz yeterlidir. Yazmış olduğunuz bilgiler ile özgeçmişinizi gereksiz uzatmayın. CV örnekleri en fazla 2 sayfa olmalıdır.
CV’de iş deneyiminiz yoksa dahil olduğunuz proje çalışmalarınızı, yarı zamanlı işlerinizi ve stajlarınızı yazabilirsiniz. Başvuracağınız pozisyonla alakalı iş deneyiminiz olmaması sorun değil, geçmişte yapmış olduğunuz işleri listelemeniz sizin çalışkan biri olduğunuz izlenimini verecektir.
Eğer şimdiye kadar staj dahil herhangi bir deneyiminiz yoksa Yetenekerinizi, hobi ve ilgi alanlarınıza ağırlık verebilirsiniz. Tabi öncelikle eğitim bilgisine özen göstermelisiniz.
Buna Dikkat
Birçok başvuru sahibi, mesleki deneyimleri hakkında çok az ayrıntı veriyor. Diğer adaylar arasında öne çıkmak istiyorsanız iş deneyimlerinizi sorumluluklarınızı, öğrendiğiniz becerileri ve başarılarınızı ekleyerek detaylandırın.
İş deneyiminizi yazarken başlık olarak belirtebileceğiniz bir çok seçenek mevcuttur. Bu konuda değerlendirmemiz aşağıdaki şekilde listelenmiştir.
Aşağıda daha önce çalışmış olduğunuz işlere yönelik iş deneyimlerinizi nasıl detaylandırmanız gerektiğine dair örnekler bulacaksınız
Tam zamanlı işleri belirtmek önemlidir. Diğer iş deneyimlerine göre en önemli olan bilgidir. Özgeçminizde tam zamanlı işler aşağıdaki gibi belirtilebilir.
Özgeçmişinizde işle ilgili içeriğe sahip stajları listeleyin. Staj uzun zaman önceyse ve yeteri kadar iş deneyiminiz varsa sadece başlık olarak belirtebilirsiniz ya da hiç yazmayabilirsiniz. Eğer sadece stajlarınızı belirtecekseniz ayrıntıları listelemeniz gerekir. Staj deneyimlerinizi aşağıdaki gibi yazabilirsiniz.
CV’de iş deneyiminizi yazarken işe alım uzmanları belirli bilgileri görmek ister. Bu bilgiler bir bakışta, zamanı, pozisyonunuzu ve şirket bilgilerini içermelidir.
Bunların mutlaka iş deneyiminizde yer alması gereklidir. Detaylandırmak istersek ekstra, şirketin yer aldığı şehir, faaliyet alanı ve görev ve sorumluluklarınızı belirtebilirsiniz.
Her işi listelerken istihdam türünüzü ya da iş unvanınızı belirtmeniz gerekir. İstihdam türü staj veya yarı zamanlı, iş unvanı insan kaynakları yöneticisi, şube müdürü, inşaat mühendisi olabilir. Departman ise insan kaynakları, finans, konaklama vs. yazılabilir.
Başka tanımlar yazmanıza gerek yoktur. Bunları yazarken kalın puntolarla yazarak okunabilirliğini artırmanız iyi olur. Belki yazı boyutunu da diğerlerine göre bir derece büyük yazabilirsiniz.
İşe başlama ve bitiş tarihini ay ve yıl olarak belirtiniz. Format aa/yyyy şeklinde olmalıdır.
İş deneyimi çalışma tarihleri formatı
Tamamlanan işler için: “02/2019 – 12/2020”
Devam eden işler için: “07/2021 – Devam” veya “07/2021’den beri” veya “07/2021 – …….”
Yukarıda belirtildiği gibi eğer halen çalışıyorsanız mevcut iş yerinde çalışmaya devam ediyorsanız bunu örnekteki gibi belirtebilirsiniz.
Eğer iki iş deneyimi arasında tarihsel olarak boşluklar varsa bunu nedeniyle beraber belirtmenizde yarar vardır. Örneğin bir sonraki işiniz arasında çok fazla boşluk varsa 2 ay, 1 yıl veya daha fazla bunun nedenini yazabilirsiniz. Bu boşlukları aşağıdaki şekilde örneklendirebiliriz.
Çalışmadan geçen zamanı belirtme
02/2019-08/2019 Sınavlara hazırlanma.
02/2019-08/2020 Doğum izni
02/2019-08/2020 Özel nedenlerle kariyer izni
02/2019-08/2019 Askerlik.
Şirket adı belirtirken tam adını yazmaya özen gösterin. Hatırlamıyorsanız bunu web de çok rahat bir şekilde bulabilirsiniz. Ayrıca yurt dışında çalıştıysanız ya da çalışacaksanız daha önceki şirket bilgilerinin yanına ülke ismini de yazabilirsiniz. Eğer çok bilinen bir şirket değilse Faaliyet alanını altına ekleyebilirsiniz. Bunun yanında çok başarılı bir şirket ise “Türkiye’nin en büyük mobilya firması” gibi belirtmeniz yararınıza olabilir.
Tamam
I’m not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more.
Thanks for wonderful info I was looking for this info for my mission.